Minister van Defensie bezoekt Belgisch detachement in Estland

Op vrijdag 11 maart bracht Ludivine Dedonder, minister van Defensie, een bezoek aan het Belgische detachement dat in het Estse Amari deelneemt aan de NAVO Enhanced Air Policing Mission (EAPM). In aanwezigheid van vice-chef Defensie generaal Thys bezocht ze de luchtmachtbasis en had ze een ontmoeting met de Estse minister van Defensie.

 

Sinds begin december 2021 zijn er vier F-16’s en ongeveer 60 Belgische militairen ontplooid op de luchtmachtbasis van Amari in Estland in het kader van EAPM. Zij voeren er QRA-vluchten (Quick Reaction Alert) uit om de luchtpolitie in de regio van de Baltische zee te versterken. Ze onderscheppen er vliegtuigen die zich niet aan de regels houden en voeren ‘joint exercises’ trainingen uit met bondgenoten. Door de toenemende spanningen de voorbije maanden in aanloop naar de Russische inval in Oekraïne is ook de werkdruk voor het Belgische detachement toegenomen. 

 

Meer vluchturen

De minister sprak met het detachement, kreeg een demo van een F-16-scramble en had een ontmoeting met de Estse minister van Defensie. “Het deed me plezier het detachement in Estland eindelijk te kunnen bezoeken en te kunnen praten met de mensen op het terrein. Hun opdracht is door de actualiteit uitgebreid, wat heel wat extra werk met zich meebrengt. Daar kunnen en moeten we alleen maar respect voor hebben en daar wil ik hen uitdrukkelijk voor bedanken,” vertelt de minister.

 

Ook de detachementscommandant looft het aanpassingsvermogen van het personeel. “Vanaf midden februari was er echt een piek waarin we veel meer onderscheppingen deden dan voordien, soms twee tot drie per dag,” legt hij uit. Vanaf de Russische inval in Oekraïne op 24 februari werd het luchtverkeer opnieuw rustiger, al doen de piloten meer vluchturen. In maart deden ze er tot nu toe al zo’n 85. “De essentie van onze missie blijft onze aanwezigheid boven de Baltische staten en nu ook boven Polen. Het detachement heeft zich erg goed aangepast aan het tempo van de activiteiten en veel flexibiliteit getoond. Het is duidelijk dat ook zij een zeer belangrijk stuk van de grotere puzzel zijn,” verduidelijkt de detachementscommandant.

 

Collectieve inspanningen

België was in 2004 het eerste land dat de toen nog Baltic Air Policing-missie uitvoerde, en zal als betrouwbaar lid van de NAVO haar bijdragen – onder meer in de Baltische regio – blijven leveren in het belang van de alliantie.

 

 “Dankzij hun inzet, 24 op 7, bewaken ze het luchtruim van de Baltische Staten en zijn miljoenen mensen verzekerd dat de NAVO-partners elkaar helpen waar en wanneer nodig,” besluit Dedonder

Bilitis Nijs

Rosalie Schallon

Damien Van Laethem