Inkijk in Operatie Joint Umbrella & duale capaciteiten
Op woensdag 23 maart bracht minister van Defensie Ludivine Dedonder een bezoek aan het Control & Report Center (CRC) op de Luchtmachtbasis te Bevekom. Daar kreeg ze meer info over de werking, hun opdrachten en Operatie Joint Umbrella. Nadien volgden nog een statische en dynamische demonstratie die kaderden in het thema van duale capaciteiten.
In het bijzijn van de Vice-chef Defensie, Luitenant-generaal Marc Thys, commandant van de basis, kolonel Jean-Didier Vandezande, en enkele andere prominente gasten startte de minister haar bezoek aan Bevekom met een rondleiding in het CRC, gegeven door luitenant-kolonel Ann D’hondt, commandant van het CRC. “Ik vond het belangrijk op de vooravond van de NAVO-top een bezoek te brengen aan het CRC. Hier wordt dag en nacht het Belgische en Luxemburgse luchtruim bewaakt en staan de militairen dus de klok rond paraat om te waken over de veiligheid van miljoenen burgers”, vertelde minister Dedonder. “Ook in het kader van de NAVO-top staan ze mee paraat tijdens Operatie Joint Umbrella, met verhoogde waakzaamheid en extra middelen om in te grijpen wanneer nodig”, voegde ze er nog aan toe.
Duale capaciteiten
Na het CRC volgde een statische demonstratie bij de vier componenten. De rode draad in deze demonstratie waren de duale capaciteiten. Dit zijn capaciteiten van Defensie die niet enkel op militair vlak ingezet kunnen worden maar ook ten dienste van de burgers en voor de veiligheid op het Belgisch grondgebied. Denk maar aan DOVO bij de Landcomponent. Zij maken jaarlijks tonnen aan gevonden munitie onschadelijk. Daarnaast was ook de genie aanwezig met een zodiak. Deze werden onder andere ingezet tijdens de overstromingen in 2021.
De Marinecomponent gaf er meer uitleg over de very shallow water duikers-ontmijners (VSW). Zij komen in actie wanneer een mijn gevonden wordt in ondiep water (tot maximaal negen meter diep).
De Medische Component gaf een uiteenzetting over onder andere de Epishuttle. Het lijkt een beetje op een grote couveuse om bijvoorbeeld een chemisch besmette patiënt op een veilige manier te kunnen transporteren en toch alle nodige zorgen te kunnen toedienen.
Inzake de Luchtcomponent kent iedereen de Search and Rescue met zijn NH90 die de Sea King verving. Daarnaast beschikken ze ook over de A109 die medische evacuaties uitvoert. Tevens beschikt de Luchtcomponent sinds kort over de A400M die bijvoorbeeld Belgen in het buitenland kan evacueren.
Vlekkeloze samenwerking
Tot slot werd de dag spectaculair afgesloten met een dynamische demo. Nadat een Raven, een onbemand luchtvaartuig, het terrein verkend had, doemde er een A400M op die een stormlanding uitvoerde om een team van 3 Para in het terrein te droppen. Hun doel was het evacueren van gewonde en gestrande Belgen in vijandelijk terrein. Ze vorderden over land waar ze onder vuur vielen en de vijand moesten overmeesteren. Zodra dit gelukt was kon de gekwetste snel geëvacueerd worden met de A109.
De minister wil met dit bezoek de duale capaciteiten extra in de verf zetten. “Ik sprak vandaag met teams die deel uitmaken van onze duale capaciteiten, zowel in de lucht, op en onder water als op het land. Het zijn zeer belangrijke capaciteiten die zowel in binnen- en buitenland worden ingezet om Belgen en burgers van partnerlanden in noodsituaties te hulp te schieten”, benadrukt de minister.