Op zee met de Leopold I—van bakker tot air controller
Het fregat Leopold I is vele maanden per jaar de ‘thuis’ van de vaste bemanning. We nemen jullie mee een dag op zee om kennis te maken met een aantal functies aan boord.
Bakker – “Direct resultaat van je werk”
Bij het krieken van de dag word je al van ver richting Joe’s bakery gedreven. Al elf jaar werkt Joeri aan boord, zeven daarvan als bakker. Hij voorziet elke dag zonder uitzondering vers brood en gebak voor de bemanning. Daarnaast neemt hij ook deel aan de verschillende oefeningen aan boord.
“Het leukste vind ik de voldoening van de bemanning. Iedereen kijkt altijd reikhalzend uit naar het vieruurtje. Je ziet direct het resultaat van je werk. Daarom doe ik mijn job zo graag,” vertelt Joeri gepassioneerd.
“Het is de beste plek van het schip,” zo wordt gezegd. Regelmatig springen mensen dan ook binnen om te vragen wat er in de oven zit of om suggesties te doen.
Na het ontbijt gaat onze tocht verder richting de ‘cockpit’ van het schip, de brug.
Wachtofficier op de brug – “Dirigent van het orkest”
Hier gebeurt de navigatie van het schip. Om van punt A naar punt B te geraken op zee zijn er regels te volgen, vergelijkbaar met de wegcode. Chris is wachtofficier op de brug en is verantwoordelijk voor navigatie en veiligheid. Alles wordt hier zorgvuldig voorbereid: de weg op een zeekaart, informatie over de getijden, communicatiekanalen, de roergang, de meteo etc.
“Eens op de brug ben je de probleemoplosser. Je moet gepast kunnen reageren op vlak van veiligheid, de juiste prioriteiten stellen en vooral niets aan de kant laten liggen,” legt Chris uit.
“Ook het brugmanagement is belangrijk: je moet samenwerken met de mensen op de brug en met technische elementen zoals de radar, kaart, GPS en kompas. Het is een beetje zoals een orkest. Een goede officier van wacht is als een goede dirigent die alle muzikanten aanstuurt. En als het niet goed gaat, dan klinkt het vals.”
“Het leukste aan deze job? Mogen varen en navigeren met zo’n groot schip, met zoveel mensen aan boord en de vele kansen die je krijgt. Wie krijgt de kans om langs de fjorden te navigeren en met Denen, Nederlanders en Duitsers samen te werken in een oefening? Voor zulke momenten doe je het,” vertelt Chris gepassioneerd.
Wapensystemen Assistent Commando Centrale Officier – ”Teambuilding in de commandocentrale”
In de commandocentrale, het kloppend hart van de (elektronische) oorlogvoering, spreken we met Lesley, Assistent Commando Centrale Officier, of kortweg ACCO. Hij staat de officieren in de centrale bij. “Ik zorg voor leadership in de centrale zodat de voorste batterij, eigenlijk de operators, worden aangestuurd en gecontroleerd.”
Oorlogvoering kan te land, ter zee en in de lucht. “Mijn ’warfares’ zijn Anti-Submarine Warfare (ASUW) en Anti-Surface Warfare (ASW). Dat wil zeggen: missiles vuren tegen andere schepen, eventueel torpedo’s en het aanvallen van onderzeeboten.”
“Het verschil met op een bureau of aan de kaai werken is de teambuilding die je hebt in de centrale. Er zijn ook veel jonge mensen om mee samen te werken en op te leiden. Dat doe ik graag. Daarom ben ik ook instructeur. Ik ben soms een vraagbaken voor de jongeren.”
Chef in de Technische Centrale – “Bewaken, beveiligen en aansturen”
De training gaat continu door. Op elk moment kan er iets onverwachts gebeuren. Wanneer er een probleem wordt ‘gepraaid’ (de luidspreker die heel het schip aanroept), komt de technische centrale meteen op de proppen.
Jordi, chef van de wacht, onderneemt mee als eerste acties bij problemen zoals brand, technische defecten, enz. “24/24u. bemannen wij de centrale en letten we op het machinepark. Met slechts één doel: het bedrijf zo snel mogelijk veiligstellen,” legt hij vastberaden uit. Daarnaast doen ze ook controle over het voortstuwingsmechanisme van het schip. Bewaken, beveiligen en aansturen zijn hun sleutelwoorden.
‘Doc’ aan boord – “Van psycholoog tot huisarts”
Het schip beweegt, dat is duidelijk. Niet elke dag voelt iedereen zich even goed. Daarom staat het medisch team aan boord steeds paraat. Zij houden dagelijks de infirmerie open. Twee verpleegkundigen zijn vast aan boord, de scheepsdokter wisselt regelmatig. Het is een voordeel dat zij de bemanning goed kennen. Ze houden consultaties, zorgen voor vaccinaties en keuringen en vullen de medicatievoorraad aan. Daarnaast houden ze ook medische trainingen aan boord.
“Het is een drijvend platform, een bijzondere wereld. Je vervult ook verschillende rollen aan boord: van psycholoog tot huisarts. Dat maakt het boeiend,” aldus de ‘Doc’ aan boord.
“Je wordt helemaal uit je comfortzone getrokken en je bent weg van het dagdagelijkse. Het is een andere manier van werken en van denken. Als er bijvoorbeeld een medische evacuatie (MedEvac) is, moet je echt gaan nadenken hoe je die patiënt het best kan evacueren. Dat is interessant,” besluit ze.
Air controller/meteo – “Snel op post met helikopterinformatie”
Niet alleen ter zee, maar ook in de lucht gebeurt er veel. Wanneer er een helikopter zal landen op het impressionante achterdek van het schip, komt Fleur in actie als Helikopter Directie Officier. Zij dirigeert mee de helikopter, bereidt de missies voor en verzamelt alle informatie over het toestel. Als air controller (AC) wordt ze ook regelmatig ingezet als assistent-meteo officier om de weersvoorspellingen te doen. “Aangezien we als AC toch al constant bezig zijn met het weer, is dit een mooie training om ook daarmee te leren werken,” aldus Fleur.
Bij calamiteiten zoals Man Over Boord, brand of averij is de air controller op post. Ook bij een MedEvac komen zij aan zet. “Dan bekijken we waar er helikopters beschikbaar zijn, hoe snel die bij ons kunnen geraken en hoeveel personen er mee zouden kunnen gaan. Met die informatie gaan we naar de commandant en dan kan hij beslissen wat we doen,” vertelt Fleur.
“Het leukste aan werken aan boord vind ik de dingen die je ziet en de havens die je bezoekt. Ook het contact met de andere air controllers op de schepen is leuk. Dan kan je bespreken hoe zij te werk gaan etc. We hebben een goed team.”
Iedereen is dus een onmisbare schakel in de goede werking van het schip, zowel tijdens oefeningen als bij operaties. Elk beroep voegt iets extra toe aan het schip en geeft de Leopold dagelijks mee vorm.