Springen is niet zonder risico
Springen vanaf de achterklep van een C-130 vergt moed, discipline en vertrouwen. Die parachutesprongen oefenen onze paracommando’s en special forces dan ook regelmatig: met automatische of vertraagde opening, vanop 1.000 tot 13.000 voet, ofwel ongeveer 4 km hoogte.
Van 7 tot 24 juni 2021 doorkruisen de trouwe C-130 van Defensie en zijn opvolger de A400M de hemel boven de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Luxemburg. Hiermee houden de specialisten van het Special Operations Regiment hun operationele kwalificaties op peil. Op grote hoogte veroorzaken de vliegtuigen minder geluidshinder en kunnen de parachutisten van boven de wolken vertrekken, om hun doelwit al van veraf discreet te naderen. Dat is precies het doel van de HAHO-sprongen (high altitude, high opening) die de pathfinders en specialforcesoperatoren tijdens deze oefening trainen.
Onze special forces zijn hypergetrainde militairen, gespecialiseerd in uiterst gerichte en discrete operaties. Ze kunnen in een oogwenk ontplooid worden, onder meer via de lucht, op elk moment en overal ter wereld. Ze voeren gerichte acties uit zoals onconventionele verkenningsacties of raids. Als snellereactiecapaciteit bij uitstek kunnen ze onder meer onze landgenoten in het buitenland helpen beveiligen. Om op elk moment inzetbaar te zijn, is het uiteraard noodzakelijk om voortdurend te trainen.
Tijdens die intensieve oefenperiodes voeren de pathfinders en special forces sprongen uit vanop grote hoogte. Dat doen ze overdag en ’s nachts, zoals noodzakelijk voor hun functie. Ze oefenen tactische, operationele sprongen in reële omstandigheden, diverse sprongtechnieken en drop- en ontploooiingsprocedures, net als een minutieuze voorbereiding van hun materieel.
Een parachutist-operator is immers zwaargeladen: naast zijn bewapening draagt hij een parachutist deployment bag met ongeveer 40 kg aan operationele uitrusting en een militaire parachute voor vrije val. In totaal kan het materieel van een specialforcesoperator tot 85 kg wegen. Een perfecte fysieke conditie, nauwgezetheid en discipline zijn noodzakelijk om de sprongen uit te voeren. Daarnaast spelen ook de piloot, dispatcher en de rest van de bemanning een belangrijke rol om die operaties in maximale veiligheid uit te voeren.
Hun kwalificaties en teamwork zijn onontbeerlijk voor de operationele inzetbaarheid van het Special Operations Regiment. Dit bereiken ze pas door de volgehouden en kwaliteitsvolle opleiding en training waaraan de Landcomponent zoveel belang hecht.