Waker-hondenmeester: een leerrijke en boeiende opleiding

Sinds eind april organiseert de Intermachten Kynologische Eenheid (IKE) gedurende tien weken de cursus waker-hondenmeester en instructeur. Het IKE maakt deel uit van het Competentiecentrum Air van onze Luchtcomponent en is gehuisvest in de bosrijke kazerne van Meerdaal in Vlaams-Brabant. De eenheid met haar instructeurs en vormingen én de bijhorende dierenkliniek, staan ten dienste van alle honden en hondengeleiders van Defensie.

 

De opleiding waker-hondenmeester (WHM) is slechts één van de zes verschillende vormingen die de eenheid te bieden heeft. De honden van Defensie worden in verschillende domeinen zoals bewaking, patrouille, opsporen van explosieven, etc. ingezet.

 

De opleiding WHM is opgedeeld in twee modules. In de eerste, meer theoretische, module, leren meester en hond elkaar door en door kennen.  Zowel de hond als zijn baas moeten elkaar aanvoelen, begrijpen en vertrouwen. Tijdens de meer praktische tweede module gaat men de hond vertrouwd maken met zijn toekomstige werkomgeving, door de trainingen te verplaatsen naar bossen, veldwegels en gebouwen.

 

Voor de kandidaten instructeurs is de vorming tot waker-hondenmeester pas een eerste stap. Zij dienen, bovenop de fysiek zware instructeursvorming, ook alle andere gespecialiseerde vormingen te volgen. De volledige opleiding tot instructeur neemt ongeveer een jaar in beslag.

 

 

Een leerrijke en boeiende opleiding en beroep, toegankelijk voor iedereen!

 

“Binnen Defensie bestaan er zes verschillende specialisaties voor de honden: de patrouillehond, de militaire politiehond, de interventiehond, de explosievenhond, de speurhond en de special forces hond,” legt luitenant Maarten Doens uit. “Binnen onze kennelzone maken we onderscheid tussen onze explosievenhonden en de andere honden. Onze explosievenhonden zijn doorgaans rustiger, in tegenstelling tot onze patrouille- en interventiehonden die eerder zeer actief zijn.”

 

“Voor toekomstige instructeurs is het een fysiek zware opleiding. De uitrusting van een ‘apache’ of trainer voor aanvalshonden, weegt al snel tussen de 15 en 20 kg. Een volwassen aanvalshond, zoals een Duitse of Mechelse herder, weegt makkelijk tussen de 30 en 40 kg. Als je in deze warmte met zo’n pak en een volwassen hond aan het trainen bent dan loopt het zweet van je rug af, ” weet instructeur Mario Meirens ons te vertellen.  “Maar het is ook een boeiende en stimulerende job omdat er een bijzondere band ontstaat tussen de hond en zijn baasje. Onze functies en opleidingen staan trouwens open voor iedereen,” vervolgt hij met een glimlach.

 

Van pup tot militaire viervoeter

 

Defensie heeft voornamelijk Mechelse herders in dienst, omdat die lichter zijn en over het algemeen minder met lichamelijke problemen als heupdysplasie te kampen hebben. Maar er zijn ook Duitse herders. Bovendien zijn de reutjes door hun kracht en sterkere lichaamsbouw in de meerderheid ten opzichte van teefjes. Onze honden worden geselecteerd tussen 1 en 3 jaar oud, moeten minstens 8 jaar in dienst blijven en gaan verplicht met pensioen als ze 12 jaar oud zijn.

 

De honden zijn eigendom van Defensie, maar een hondengeleider kan zelf een hond of pup naar keuze aan Defensie voorstellen. Wanneer die de toelatingsproeven kan doorstaan wordt de hond door Defensie aangekocht en opgenomen binnen de rangen. Net zoals de militairen krijgt een hond een stamnummer en is hij in actieve dienst binnen Defensie. Onze viervoeters moeten bijvoorbeeld gewend zijn aan lawaai van vliegtuigen, geweerschoten en muilkorven. Alle kosten (voedsel, verzorging, opleiding, hospitalisatieverzekering, enz.) worden door Defensie gedragen.

Margot De Vecchi & Jozef Vanden Broeck

Kris Christiaens