Elke Soenen: de 1ste vrouw op ruiterijtrompet bij de Gidsen

Al meer dan een half jaar mag sergeant Elke Soenen zich de eerste vrouw op ruiterijtrompet bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen noemen. Het is de eerste keer in de 190-jarige geschiedenis van de muziekkapel dat een vrouwelijke muzikante slaagt voor het loodzware toelatingsexamen en het prestigieuze Trompetterkorps mag versterken. “Ik ben er wel trots op”, lacht Elke.

 

Het is de dag voor de nationale feestdag wanneer we Elke Soenen ontmoeten. De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen is op dat moment in volle voorbereiding voor het nationale defilé op 21 juli. Samen met de andere detachementen verzamelen ze in Peutie voor de generale repetitie te voet. “Het is de eerste keer dat ik hieraan deelneem”, zegt Elke. “Spannend!”

 

Sinds december 2021 maakt de jonge sergeante deel uit van het Trompetterkorps van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Elke voormiddag komen de Gidsen samen in Heverlee om te repeteren, diensten en concerten voor te bereiden. Daarnaast zit Elke ook in haar laatste masterjaar Trompet aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. “Als muzikant heb je meerdere opties” legt de nieuwe trompettiste uit. “Maar meestal ga je lesgeven of spelen. Als je je wil focussen op het spelen, sluit je je aan bij een symfonisch orkest of ga je bij Defensie”, verduidelijkt ze. “Dat laatste sprak mij enorm aan.”

 

Een kinderdroom

 

Elke groeide op tussen de instrumenten en de keuze voor trompet was dan ook snel gemaakt. “Zowel mijn nonkel als mijn nicht spelen trompet. Als kind ging ik mee naar de repetities en dat instrument sprong er telkens bovenuit”, vertelt Elke. “Eerst speelde ik alleen in de muziekschool, maar ik wilde steeds beter worden. Dus ben ik muziek gaan studeren aan het conservatorium, aangezien dat hetgeen is dat ik het liefste doe.”

 

Daar leerde ze dat ook een job als muzikant bij Defensie mogelijk is. “Ik ging vroeger regelmatig naar concerten van de Gidsen, ook al speelde ik zelf nog geen muziek. Het Trompetterkorps op het einde was telkens heel indrukwekkend. Om daar nu deel van uit te maken is fantastisch.”

 

Militaire muzikant

 

Voordat een muzikant zich bij een van de drie Koninklijke muziekkapellen kan aansluiten, moeten ze slagen voor het loodzware toelatingsexamen. Op de ruiterijtrompet legde Elke op één dag drie auditierondes af. Daarbij speelde ze drie concerto’s, bereidde ze twintig marsen voor en volgde er nog een zichtlezing en transpositie. “Het is dus niet enkel mentaal, maar ook fysiek een pittig examen”, vertelt Elke. Zij is dan ook de eerste vrouw op ruiterijtrompet die het Trompetterkorps van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen mag vervoegen.

 

Zoals elke nieuwe soldaat moeten ook de muzikanten bij Defensie een militaire initiatiefase (MIF) volgen. Gedurende drie maanden leren ze de basiskneepjes van het militaire leven: van schootsonderricht tot technieken en tactieken. “Als je bij Defensie werkt, ben je in de eerste plaats militair, dan pas muzikant”, zegt ze resoluut. Iedereen in het orkest heeft deze opleiding gevolgd en dat schept een extra band.”

 

Het eerste concert

 

“Mijn allereerste concert met de Gidsen was in het conservatorium in Brussel, waar ik zelf studeer”, blikt Elke terug. “Ik was enorm zenuwachtig, want er kwamen heel wat familie en vrienden kijken. Het was een heel overweldigend moment, maar ook heel leuk.”

 

Intussen heeft Elke al een aantal concerten en diensten met ruiterijtrompet achter de rug, maar elke uitvoering is opnieuw even spannend. “De eerste noten die je blaast, allemaal in blok, dat blijft indrukwekkend,” lacht ze. “Ik kan het alleen maar aanraden.”

Wilge Decraene

Adrien Muylaert